Je zou misschien denken dat het antwoord niet zo moeilijk zou zijn, maar het zit toch wat complexer in elkaar dan je denkt. Voor de 1 is het een heel fijn hulpmiddel en voor de ander werkt het helemaal niet fijn. Hier komt de laatste tijd wel steeds meer verandering in.
Er worden namelijk steeds meer games gemaakt die geschikt zijn voor leraren om lessen mee te geven. Voor ieder vak komt er langzamerhand wel iets op de markt. Er zijn veel voordelen van al die games. De spellen worden namelijk op steeds meer gevarieerde manieren ingezet bij het leerproces.
Een van de bekendste vormen van games binnen dit proces is waarschijnlijk de vluchtsimulator die wordt gebruikt door piloten. Dit is natuurlijk geen game voor leerkrachten op een basisschool en een middelbare school, maar voor een opleiding tot piloot is het ideaal. Het is namelijk ook een veilige manier om iemand op te leiden.
Het is ook een stuk goedkoper om het zo te doen. Games zijn niet alleen handig om mensen in op te leiden, maar ook voor in het basisonderwijs en het middelbaaronderwijs. Uit vele onderzoeken is namelijk gebleken dat het kinderen kan helpen bij betrokkenheid en motivatie van het leren. Het voelt namelijk niet als werken, maar als een spelletje spelen.
Onderzoek heeft ook aangetoond dat de niet leerprestaties verbeterd worden. behalve bij leerlingen met concentratieproblemen. Zij lijken in het leren te profiteren van game-elementen die hen helpen te focussen. Omdat games de leerprestaties voor de meeste leerlingen niet verbeterd zijn er een hoop leraren die het niet gaan gebruiken. Onderzoekers verwachten wel dat in de komende jaren dit idee steeds meer gaat vervagen en dat leraren het bijna moeten gaan gebruiken, omdat een aantal methode beheerders al aan het experimenteren zijn met games.
Spelelementen in het onderwijs kunnen ook negatieve effecten hebben, zoals toegenomen competitie tussen leerlingen en een verminderde motivatie bij verliezers. Dit is ook voor docenten een rede om niet te beginnen aan games. Ze voorkomen al die problemen liever.